Coastal Maine Botanical Gardens

 

SSA in collaboration with Maclay Architects designed Maine’s first Net-Zero, LEED Platinum institutional building, the Bosarge Family Education Center at the Coastal Maine Botanical Gardens.

The Center has flexible classroom and meeting spaces, exhibit spaces, lobby, and outdoor terraces that provide strong connections to the surrounding gardens through transparency, view, and multiple points of access. Natural finishes were used wherever possible, including clear wood finishes, mill finish aluminum, and polished concrete. 85% of the wood used was certified as sustainably harvested.

 

The Net-Zero strategy includes a 45 kW photovoltaic array that provides 100% of the energy required to power the building. The building has R-40 walls, R-60 roofs, and R-20 foundation, and triple-glazed windows with an R-value of 7.25. Ventilation, provided by energy recovery ventilators, recover 70% of the heat from exhaust air and delivery it back to the fresh incoming air stream. Water reduction strategies include rainwater collection, low flow plumbing fixtures, and solar heated hot water. Meters measure and verify energy usage by indoor lighting, outdoor lighting, mechanical systems, and plumbing systems that can be viewed on the energy dashboard located in the lobby. The building was constructed with pre-manufactured wall panels engineered with green wall systems by Bensonwood.

 

Client  |  Coastal Maine Botanical Gardens

Location  |  Boothbay, Maine

Photographer  |  Robert Benson Photography

Awards  |  2013 NESEA Zero Net Energy Award  /  2013 AIA Maine COTE Institutional/Commercial Citation Award  /  2012 AIA Vermont Award for Design Excellence